Bouwvergunningen

Les één bij het bouwen van een huis: zorg voor de juiste bouwvergunningen. Er zijn weinig zaken zo vervelend als halverwege een bouwproject alles te moeten afbreken omdat de vergunningen niet zijn verschaft. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van regelgeving. Deze regelgeving is vrij uitgebreid, maar we willen u via dit artikel ten minste op de hoogte brengen van de belangrijkste zaken omtrent het aanvragen van bouwvergunningen.

Is er eigenlijk wel een bouwvergunning nodig?

Voor sommige bouwwerken is een bouwvergunning niet nodig. Dit gaat voornamelijk om zaken die:

  • niet preventief getoetst zijn op het gebied van bouwvergunning procedure;
  • niet preventief getoetst hoeven worden aan de eisen van de welstand;
  • niet hoeven te voldoen aan de bouwvoorschriften van het bestemmingsplan;
  • niet hoeven te voldoen aan bepaalde voorschriften van de gemeentelijke bouwverordening, zoals bijvoorbeeld stedenbouwkundige voorschriften en dergelijke.

Zo zijn dakkapellen, dakramen, afscheidingen van percelen, zonnepanelen en uit- en aanbouwen te realiseren zonder een vergunning aan te vragen. Uiteraard moeten deze bouwwerken wel voldoen aan de reguliere regels op het gebied van bijvoorbeeld gezondheid en veiligheid.

Een bouwvergunning aanvragen

Wanneer u een bouwwerk gaat plaatsen waarvoor een bouwvergunning nodig is, dan zijn er twee mogelijkheden: de lichte vergunning en de reguliere vergunning. Vaak is een lichte vergunning noodzakelijk bij bouwwerken die nét niet voldoen aan de regels om vergunningsvrij te kunnen bouwen. De afhandelingstermijn van een lichte bouwvergunning is maximaal 6 weken. Wees er dus op tijd bij. Het zou zonde zijn als uw project vertraging oploopt omdat de vergunning nog niet rond is. Bij een reguliere vergunning duurt het meestal ook 6 weken, maar het is mogelijk dat de termijn nogmaals met 6 weken wordt verlengd. Dit kan dus maximaal 12 weken duren. De kosten van deze vergunningen zijn beiden op te vragen bij de gemeente.
 

Gietvloeren Traprenovatie Kelderafdichting
Heeft u vragen of zou u meer informatie willen?