Checklist huis verbouwen

Een checklist is altijd handig wanneer u bezig bent of van plan bent om uw woning te (ver)bouwen. Voor verbouwen en bouwen zijn in principe twee aparte checklists vereist, maar er zijn veel items die voor beide projecten goed van pas zullen komen. Deze zaken zullen we onderstaand behandelen. Zodoende kunt u van uw verbouwing of bouwproject een geordende klus maken die u beslist tot een goed einde kunt brengen.

Het idee en de voorbereiding

Een verbouwing of bouw begint natuurlijk altijd met een idee. Vanuit dit idee kunt u vervolgens verder denken welke kant u op wilt zodat al uw woning wensen in vervulling zullen gaan. Maar denk hierbij wel goed na over hoeveel de kosten hiervoor zullen zijn en of deze wel in uw budget passen. Niet alleen uw eigen wensen moeten terugkomen in de verbouwing, in Nederland moet er ook rekening gehouden worden met het bestemmingsplan en bepaalde regelgeving. U kunt het uiterlijk van uw pand niet helemaal te zeer laten afwijken van de rest van de omgeving. Om te mogen (ver)bouwen dienen er ook bouwtekeningen gemaakt te worden die goedgekeurd moeten worden. Verder zijn er voor veel projecten een aantal vergunningen nodig die u bij uw eigen gemeente moet aanvragen. Begin hier tijdig mee, want dit kan uw planning anders behoorlijk in de war schoppen. 

Bouwvoorbereiding

Ongeacht of u zelf aan slag gaat of u een aannemer in de arm neemt om de (ver)bouw(ing) in goede banen te laten lopen: een calculatie van het budget is absoluut noodzakelijk. Wanneer u gaat werken met een externe partij dan raden we aan om offertes aan te vragen bij verschillende aannemers om zo te kijken welke het beste aanbod doet en welke aannemer het beste past bij uw project.

Uitvoering en einde project

Wanneer u gebruik maakt van een aannemer moet u er wel zeker van zijn dat hij de zaken op orde heeft en ook daadwerkelijk de dingen uitvoert die besproken zijn. U bent zelf dan ook verantwoordelijk voor deze controle. Nadat de laatste puntjes op de i zijn gezet wordt de oplevering gedaan van de woning of het deel dat verbouwt is. Zorg dat u alert bent en goed oplet: op dit moment is het mogelijk om uw aannemer aan te spreken op eventuele fouten en gebreken.

Badkamer verbouwen tips Huis isoleren Vernieuw uw binnenverlichting
Heeft u vragen of zou u meer informatie willen?