A

Aanpasbaar bouwen: Bij het aanpasbaar bouwen ontwerpt u uw huis op een wijze waardoor veranderingen in uw woning eenvoudig en goedkoop aangepast kunnen worden.
Afreien: Het afreien is het rechttrekken van een vloer of wand met een lat, hierdoor verdwijnen de oneffenheden als sneeuw voor de zon.
Anhydrietvloer: Veel vloeren worden gegoten met een bindmiddel van cement, bij een anhydrietvloer is dit niet het geval, hierbij wordt de gietvloer gebonden door calciumsulfraat.

B

B-2 blokken: De B-2 blokken zijn lichtgewicht betonblokken die in vele soorten en maten te verkrijgen zijn.
Betonrot: Betonrot in uw woning kan grote gevolgen hebben want betonrot is schade aan uw betonconstructie dat allerlei verschillende oorzaken kan hebben zoals het weer, de uitvoering of slecht onderhoud.
Bimsbeton: Het bimsbeton is een lichte betonsoort die gebruikt wordt voor scheidingswanden en tussenwanden.

C

Cascowoning: Wanneer u als koper voor een cascowoning kiest, krijgt u een woning afgeleverd dat niet geheel afgebouwd is, u moet dus zelf de afwerking, installaties, keuken, badkamer en andere elementen binnen het huis.
Condensprofiel: Het condensprofiel is van aluminium gemaakt en is een gootvormig profiel dat geplaatst wordt aan de onderkant van een glazen wand om zo het water van de condens op te vangen.
Constructievloer: De constructievloer is erg belangrijk binnen een woning, deze vloer draagt al het gewicht van uw woning op zich. Zorg dus altijd voor een stevige constructievloer.

D

Dakbeschot: het dakbeschot is een beplanting of betimmering die winddicht is gemaakt, soms worden deze dakbeschoten ook van isolatie voorzien. Op een dakbeschot rusten de dakpannen.
Dekvloer: De dekvloer wordt vaak gemaakt van cement of anhydriet en is een laagje van ongeveer 3 tot 5 centimeter dat als afwerklaag fungeert. Over deze dekvloer wordt daarna vaak de vloerbedekking of een ander materiaal vloer gelegd.
Dilatatievoeg: De dilatatievoeg wordt opzettelijk toegepast bij een constructie, hierbij wordt er een kleine voeg opengelaten tussen twee vlakken zodat deze vlakken apart kunnen fungeren. Een elastische kit wordt naderhand toegevoegd zodat er geen scheuringen zullen ontstaan in de constructie.

E

Ezelsrug: Een ezelsrug is het tegenovergestelde van een V-vorm waarbij de ezelsrug bedoeld is als een bovenkant van een tuinmuur die dus omgekeerd van een V-vorm gemetseld is.

F

Fijn schuurwerk: Een fijn schuurwerk wordt toegepast op een plafond of wand en bestaat vaak uit de materialen; zilverzand, kalk en gips.

G

Geveluitbloei: De geveluitbloei is vaak maar iets tijdelijks en is geen schade voor uw gevel. U kunt geveluitbloei herkennen door witte uitslag op het metselwerk, vaak wordt dit veroorzaakt doordat het nat is geworden.
Gietbouw: Bij gietbouw wordt er gebruik gemaakt van bekistingen waarin wanden en ook vaak vloeren gestort worden.
Gootbeugel: Op de gootbeugel is de ondersteuning van de dakgoot

H

Halfsteensverband: Het halfsteensverband is een methode van metselen waarbij in iedere laag de bakstenen een halve steen verder gelegd worden.
Handvormsteen: De handvormsteen is een duurdere baksteen, dit komt doordat al deze stenen handgemaakt zijn en een leuk oneffen uiterlijk hebben.
Hengst: Een hengst is een doorgebroken steen, die door de lengte heen geslagen is.

I

Inwassen: De afwerking tussen de wand en de vloer is vaak niet helemaal secuur, daarom wordt er met het inwassen deze voegen gevuld.
Impregneermiddel: Houtworm en houtrot kunnen een grote bedreiging voor uw houten vloer zijn, daarom wordt er impregneermiddel gebruikt, waarbij deze vloeistof op de houten vloer gespoten wordt waarna het diep in het materiaal binnendringt en een beschermende functie geeft.

K

Kanaalplaatvloer: Een kanaalplaatvloer bevat allerlei elementen van beton in zijn oppervlakte.
Klapzand: Klapzand wordt gebruikt als ondervloer van straatwerk en bestratingen van tegels.
Koof: Een koof wordt gebruikt om lampen en ook gordijnen te bevestigen zonder dat u er iets van ziet.

L

Lessenaarsdak: Dit soort dak is maar hellend aan een kant, waardoor het dus als een schuin dak gezien kan worden.
Loket: Deze loodconstructie wordt vaak gebruikt bij hoog opgaande muren en schoorstenen om het schuine dak geheel waterdicht te maken.
Loodslabben: De kloven tussen bepaalde constructies moeten ook waterdicht zijn, daarom wordt er gebruik gemaakt van loden stroken om deze aansluitingen helemaal waterdicht te maken.

M

Maaiveld: Een maaiveld geeft aan hoe de aansluiting van de hoogte van de omgeving samenvalt met de woning.
Mechanische ventilatie: Een mechanistisch ventilatiesysteem komt u vaak tegen in open keukens en natte ruimtes waarbij de afzuiging elektrisch gaat.
Mortel: Mortel is een materiaal dat samengesteld is uit zand, cement en vaak nog verschillende andere toevoegingen.

N

Nok: De nok van een huis is vaak het hoogste punt van het huis, deze huizen hebben dan een dak met twee schuine vlakken. Het punt waar deze schuine vlakken elkaar raken wordt de nok genoemd.

O

Onderslagbalk: De onderslagbalk is een ondersteuning van de balklaag wanneer de afstand tussen twee muren te groot is
Ontstoppingsstuk: De ontstoppingsstuk wordt gebruikt om verstoppingen in het riool tegen te gaan. Met een klein afsluitbare opening kunt u zo bij de verstopping en is het zo verholpen.
Optrede: De afstand die tussen traptreden die elkaar opvolgen heet de optrede.

P

Panlat: De dakpannen liggen niet zomaar los op het dak maar worden vaak aan een dunne lat vastgemaakt, dit is de panlat.
Polystyreen: Polystyreen kennen de meeste mensen als piepschuim maar wordt vaker ook onder de naam Templex gehoord.
PUR: PUR kunt u vaak terugvinden in voegen of gaten, het schuim wordt langzamerhand hard wanneer u het invoegt en is voor isolatie.

R

Raamboom: Ramen sluiten en openen is een dagelijkse activiteit, om een raam klemmend te kunnen sluiten wordt een raamboom gebruikt.
Roeden: Roeden zijn kleine latjes die het mogelijk maken om grasvelden te verdelen.
R-Waarde: De R-Waarde is het beste wanneer hij zo hoog mogelijk is want het geeft de warmteweerstand van uw gevel weer.

S

Sifon: Een doucheputje en zwanenhals kan onder het kopje sifon gezet worden, want deze onderdelen zijn toegevoegd als een stankafsluiting van het riool.
Spijkerlatten: Deze latjes hebben kleine spijkertjes erop waardoor tapijten langs een wand vastgemaakt kunnen worden.
Split: Natuursteen wordt steeds vaker in Nederland gebruikt, split is dan ook deze steensoort in kleine en scherpe stukjes.

T

Trapboom: Wanneer u een trap heeft met zwevende treden dan worden deze treden gedragen door de trapboom, wat vaak een brede balk is.
Treefje: Dakpannen kunnen niet los gezet worden op een dak, een treefje is daarom een onderzetter van zo'n dakpan.
Trasraam: Optrekkend vocht dat van buitenaf komt is ontzettend vervelend daarom is er het trasraam dat als een waterdichte strook op de buitenmuur gemetseld wordt.

V

Verstek: Wanneer je twee schuine houten palen tegen elkaar opzet waardoor het alsnog een rechte paal wordt noemt men dit verstek.
Vide: Wanneer u een ruimtelijk effect wilt creëren kunt u dit doen met een vide, want hierbij wordt een deel van de verdiepingsvloer weggelaten.
Vogelschroot: Vogels nestelen zich overal, om dit te voorkomen worden er vaak planken gebruikt bij de dakpannen zodat de vogels er niet onder kunnen gaan zitten.

W

Wang: Een dakkapel heeft een voorkant en ook zijkanten, deze zijkanten worden wang genoemd.
Wapening: Een wapening is een deel van ijzer dat als versteviging bedoeld is van steenachtige zoals beton.
Werktekening: Een werktekening is nodig wanneer u gaat verbouwen, deze tekeningen worden door een aannemer of architect tot stand gebracht en hierop kunnen alle details van het project gezien worden.

Z

Zadeldak: Een zadeldak is een dak dat in een punt uitloopt doordat daar een aansluiting is van twee dakvlakken.
Zinkput: Wanneer uw grondlagen slecht water doorlalen wordt er gebruik gemaakt van een zinkput, dit is een materiaal dat waterdoorlatend is.
Zwaluwstaartplaat: Een zwaluwstaartplaat wordt gebruikt als een ondergrond wanneer er beton gestort wordt op een balklaag van hout. Het materiaal waar een zwaluwstaartplaat van gemaakt is, is metaal dat gevouwen is.

Checklist huis verbouwen Badkamer verbouwen tips Kelderafdichting
Heeft u vragen of zou u meer informatie willen?